Emerging on a monolithic plinth from the craggy slopes of Park City, Utah, an 18,000 square-foot home offers moments of respite for an active, outdoors-oriented family. Constructed within the award-winning development The Colony at White Pine Canyon, Monitor’s Rest is an elegant outcropping set apart by its high-altitude site and restrained aesthetic. The form stitches together the disparate natural and human landscapes as a series of rectilinear volumes which appear to erode into the mountainside itself.

Alpine wilderness is enmeshed with high-end residential amenities as the structure draws occupants in circulation across the steep slope. An introspective entry courtyard surrounded by a single-story glazed circulation gallery veils the home’s majestic situ from those approaching by vehicle. On moving past the exterior’s monumental limestone, shou sugi ban Cedar, and patinated copper, a two-story atrium finally connects views cross-site onto the expansive Wasatch front. The interior continues to filter a multi-directional array of natural views from every room, directing and redirecting the occupant toward a selection of unique outdoor spaces. Massive windows lined in thin steel and sliding tectonic door lift systems enable entire walls to shift, knitting the indoor environment further into the panoramic surroundings. A tower near the private southern end of the site heralds the home’s wellness-oriented ethos, extending over a heated indoor-outdoor lap pool and outdoor spa, wrap-around deck, and lounge with glass fireplace.

Unfolding within the refined main volume are an array of uniquely crafted spaces. The primary floor includes a generous master bedroom, and the lower floor contributes five additional bedrooms and bathrooms, laid out as guest suites. These are interwoven with a series of luxurious, wellness-focused amenity spaces, including a full spa with sauna, massage room, salt room, hot tub, cold plunge, and a custom fireplace. A surprise buried below the home deep in the hill houses further sports facilities, with indoor squash court, climbing wall and bowling alley. Working closely with wellness consultant Delos, lighting, air filtration systems, and materials were optimized to suit the home’s design and benefit the residents’ health and well-being.

Accessible directly from the slopes via ski, snowmobile, or mountain bike, the home embraces rugged outdoor lifestyles into its bespoke interior spaces. The main building includes a locker room, snowmobile garage, repair workshop, and graciously appointed ski-in, ski-out lounge befitting its mountainside site. Furnishings are a curated mix of high-end vintage finds and custom-designed pieces. Diverse spaces suited for entertaining, family time, and solo relaxation are bound together through cohesive, intricately-milled details and recurring architectural steel elements. A bathroom clad in panels of travertine adds a cooling touch within the warm, honey-textured interior. Finely-crafted surfaces of Croatian limestone and hewn Cedar elegantly echo the exterior and draw the eye toward dense forests of Aspen and Fir which extend beyond.

Project Team

Architect: CLB Architects | Eric Logan, Andy Ankeny, Brent Sikora, Jake Ostlind, Cassidy Stickney
Interior Design: CLB Architects and The Iluminus Group | Sarah Kennedy, Jaye Infanger, Erica Hawley
Landscape Architect: Design Workshop
Contractor: Magelby Construction
Civil Engineer: Sherwood Design Engineers
Structural Engineer: KL&A, Inc.
Mechanical/Electrical Engineer: Energy 1
Lighting Designer: Orsman Design

Awards

  • Robb Report, Best of the Best 2021

Publications

Next