Inspired by Swiss mountain chalets and rooted in the vernacular form and materiality of the American Mountain West, Four Pines is a retreat for a Chicago-based family seeking escape from the city. The 9,090-square-foot, seven-bedroom, seven-and-a-half-bathroom home capitalizes on Jackson Hole’s natural environment while providing ample space for family and guests. The house is designed to complement the owner’s private art collection, including artists such as Richard Serra, Deborah Butterfield, Roy Lichtenstein, and Purvis Young.

Located in a dense neighborhood at the base of Jackson Hole Mountain Resort, the house is strategically sited to maximize surrounding mountain views while retaining privacy. A simple gable form on a stone plinth is seen on approach. Large window openings are screened with wood slats to provide seclusion from the neighbors and admit filtered light into interior spaces. Upon entry, a custom glass staircase creates transparency and allows the client’s art to be the focal point, setting the stage for the experience of the home. Passing through the entry and the homes’ gallery space, the west-facing volume employs a flat roof and an expansive wall of glass, adopting the feel of a modern pavilion. The glazing frames views of the ski resort and adjacent peaks.

A carefully chosen, yet reductive, palate creates simplicity and timelessness. Local grey quartzite mimics surrounding ranges and rock formations. The stone adds texture to the exterior and breaks up the vertical cedar siding pattern. It also reappears on the columns and chimney that define the public spaces within the pavilion. Interior surfaces are clad in wood and plaster to engender warmth but not to compete with the art. The formal proportions, material consistency, and painstaking craftsmanship were deliberately considered to enhance privacy, serenity, and a profound connection to its mountain setting.

CLB Architects collaborated with interior designer, Soucie Horner, landscape architect, Hershberger Design, structural engineer KL&A, Inc, electrical engineers and lighting designer Helius Lighting Group, mechanical & plumbing engineer JM Engineering, PLLC, civil engineer Nelson Engineering, and general contractor OSM Construction. Mountain High Woodworks was responsible for coordinating the fabrication of the millwork package.

Project Team

Architecture : Andy Ankeny, Brent Sikora
Interior Design: Soucie Horner

Publications

Next