A scenic site with mature cottonwoods and conifers near the Snake River, though sizable, had to be carefully thought through due to constrictions imposed by view easements, neighbors, and the subdivision’s covenants. Thankfully, the site possessed dramatic views to Prospect Peak and the Tetons. After much time spent walking the property considering the views from every room and best placement for an eventual guest house and gear barn, the architects pushed the driveway to the north, planted additional trees to screen neighbors to the east and designed the home to make the most of the primary views while tucking the garage around the back.

The owners, part-time residents of Jackson and active outdoorspeople with grown children, knew what they wanted: a high level of craftsmanship and attention to detail in home that was neither too big nor too fussy, and that leaned traditional but with clean lines and a simple palette. The four-bedroom house is conceived as three connected masses: the main volume mostly stone, with aluminum-clad windows and doors framed by horizontal wood paneling; the garage/mudroom/kids’ bedroom wing a combination of wood and stone, with projecting dormers clad in metal; and the master bedroom suite, a cabin-like structure vertically paneled in multi-toned reclaimed wood. A low connector clad in bonderized metal — accessed via a door camouflaged within the living room’s oak end wall — houses an office/TV room through which one reaches the master bedroom suite, with its luxurious textured but neutral palette, sliding barn door to the bathroom, and simple boardwalk-like deck.

The main volume, one third of which is a covered outdoor living space, encompasses the living and dining areas, with a generous adjacent kitchen tucked under the connector space to the two-story volume behind. The single main roofline is anchored on either end by matching Montana moss rock fireplaces. Two upstairs bedrooms have bump outs which allow for wood-paneled alcoves with window seats; the laundry and mudroom combine as one ultra-efficient space adjacent to the garage.

A homey covered porch, an extension of the outdoor living room, offers a perfect morning coffee perch whereas the patio off the living room extends the entertaining space. Throughout the site, from pathways, plantings, and a gas firepit, the home is gracefully integrated into its wildlife-friendly site amidst meadow grasses, aspens and a mature natural landscape.

Project Team

Architecture: Jeff Lawrence

NEXT